Digitalizacija riječke kulturne baštine


Centar za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci je u suradnji s Odjelom za kulturu Grada Rijeke u 2014. godini završio prvu fazu projekta Digitalizacija kulturne baštine grada Rijeke putem web baze podataka. Riječ je inovativnom prisupu tretiranja spomeničkog naslijeđa putem novih tehnologija. Budući da postoje različite inicijative za digitalizaciju baštine, mi smo odlučili kroz našu ideju osmisliti platformu za unos cjelokupne kulturne baštine kako bismo objedinili informacije na jednom mjestu. Također, vodili smo je user friendly pristupom zbog čega smo omogućili nekoliko načina pretrage baze:

  • putem vremenske crte,
  • putem geografske lokacije (Google karte),
  • putem pretraživanja s ključnom riječi,
  • putem popisa cjelokupnog sadržaja.

U prvoj fazi unesene su informacije o riječkoj arhitektonskoj industrijskoj baštini jer je to naša specijalizacija kao Centra.

Osim multimedijalnosti koja naročito obilježava ovaj projekt njega također karakterizira interdisciplinarnost. Obzirom da je nositelj projekta Sveučilište u njegovoj realizaciji djeluju stručnjaci raznih struka koji imaju glavnu riječ kada je u pitanju tretiranje kulturne baštine. To se u prvom redu odnosi na povjesničare umjetnosti, povjesničare, arheologe i konzervatore te na strojarsku, pomorsku i tehničku struku.

Ovim projektom pristupamo spomeničkoj građi na način inventarizacije iste u okviru kataloških jedinica. U prvoj fazi radi se većim dijelom o arhitektonskoj baštini, međutim, kako se projekt razvija plan je u bazu unijeti podatke o tehnološkim strojevima, slikama, skulpturama i drugim sadržajima kulturne vrijednosti. Iako je narav tekstova znanstvena na što upućuje opsežna bibliografija i arhivski materijal, tekstovi su pisani jednostavnim stilom, prilagođeni su različitim uzrastima i obrazovanju kako bi bili zanimljivi široj publici. Takav pristup omogućava da se stranica plasira i u svrhe kulturnog turizma, što je bila i misao vodilja od početka projekta.

Cjelokupni projekt provodi se unutar trogodišnjeg razdoblja. Prva je godina upravo istekla i slijedi nastavak projekta. U proteklom je razdoblju napravljena informatička podloga, vizualni identitet, dizajn te izrada prvih 58 kataloških jedinica s odgovarajućim fotografskim i arhivskim materijalima na temu riječke industrijske baštine.

Web bazu možete pogledati klikom na ovaj LINK.

Iz medija:

  • http://www.editfiume.com/lavoce/cultura/9426-valorizzare-il-patrimonio-culturale
  • http://www.mojarijeka.hr/kultura/predstavljena-web-stranica-rijecke-industrijske-bastine/
  • http://www.vecernji.hr/vizualna-umjetnost/nova-web-stranica-industrijske-bastine-rijeke-964553